Insecte

In inconstient si, prin urmare, in vis, insectele au o semnificatie negativa. Deoarece sunt parazite,
ele evoca hartuirea, invazia, atacurile viclene si ascunse, fortele infernale, temerile profund refulate.
Simbolic insa, numeroase insecte au o semnificatie pozitiva. Reprezentare microcosmica a universului,
ele evoca valorile de ordin moral(pentru ca traiesc in societati organizate), de munca si de purificare a materiei. Este mai ales cazul insectelor asociate cu anumite atribute pozitive: furnicile, albinele, paianjenii etc.
La fel ca samanta sau picatura, ele simbolizeaza acel ceva infinit de mic, dar a carui putere este extraordinar de mare.

Albina, Viespe
Pe cat este de pozitiv simbolismul albinei, pe atat este de negativ cel al viespii.
Albina, pentru ca transforma polenul in miere, exprima punerea in valoare a materiei si reveleaza, in vis, capacitatea subiectului de a trage cele mai mari foloase din situatiile cu care se confrunta. In plus, albina, la fel ca furnica, evoca munca utila si creativa, precum si organizarea inteligenta. Simbol regal, ea ilustreaza puterea, mai ales prin felul cum se organizeaza si prin respectarea ierarhiei. Ea poate semnifica, din acest punct de vedere, capacitatea subiectului de a da ordine, dar si de a a le asculta. In plus, albina este asociata in registru poetic cu dragostea. Zburand din floare in floare, ea indica uneori natura indiferenta, nepasatoare, usuratica, ba chiar infidela a subiectului.
Stupul reproduce forfota vietii si agitatia societatilor moderne. E l este in vis un simbol al insufletirii si al impartasirii, dar si un semn negativ de destramare si stres.
Viespea exprima agresivitatea si deci atacurile la care este supus subiectul.Ea traduce adesea un mediu ostil si violent, relatii tensionate, o atmosfera incarcata, dar si, intr-un mod mai inocent, dorinta de a slabi, de avea “o talie de visepe”

Buburuza
Supranumita in limbaj popular “vaca- Domnului”, buburuza ar trebui sa poarte noroc si sa fie de bun augur.
Aparitia sa in vis reveleaza sperantele nutrite de catre subiect.

Furnica
Laudata in Bibllie, in mituri, in basme si fabule, furnica simbolizeaza munca, organizarea inteligenta, efortul sustinut, simtul colectivitatii, abnegatie. Pentru toate aceste motive, in vis, furnica este mai degraba un semn pozitiv incurajandu-l pe cel ce viseaza sa-si dezvolte numeroasele calitati pe care le are. Intr-un cu totul alt registru de interpretare, furnicile(este importanta forma de plural)exprima:
- fie agitatia permanenta, nevoia de schimbare si de miscare( “a simti furnicaturi in picioare”)
- fie invazia si revarsarea (” a fi un adevarat furnicar”), la modul pozitiv, a ideilor, trasaturilor de geniu sau, la modul negativ, un preaplin de senzatii, provocari ori solicitari.

Gandac de bucatarie
Insectele de mai sus simbolizeaza repulsia si aversiunea resimtite de cel ce viseaza fie cu propriile instincte, fie referitor la atitudinea abjecta a anturajului sau. Ele exprima totodata pesimismul, tristetea, devalorizarea, depresia.

Greier
In aspectul sau pozitiv, greierul simbolizeaza soarele, caldura, bucuria, vacanta. El capata sens ca o expresie a dorintei de odihna, destindere si relaxare.
Cel ce viseaza ar vrea sa profite cu incredere de viata si sa nu mai aiba griji.
In aspectul negativ, atunci cand este opus furnicii, greierul personifica frivolitatea, inconstienta si imaturitatea. El simbolizeaza atitudinea destinsa, desigur, a subiectului, dar lipsita totodata de profunzime si seriozitate. Subiectul asteapta recompense spontane, rezultate obtinute usor, solutii miraculoase. El este imprevizibil si iresponsabil.Asamblu scenariului oniric si emotiile traite permit in general una dintre aceste doua interpretari.

Lacusta
Dat fiind ca distruge recoltele, lacusta este considerata, aproape pretutindeni, o expresie a fortelor obscure ori a maniei divine. Norii de lacuste evoca astfel dezordinea cosmica si amenintarea reintoarcerii la haosul primordial.Aceasta teama este pusa in valoare mai ales in Biblie, unde invazia lacustelor constituie una dintre cele zece plagi abatute asupra Egiptului.

Melc
Intrucat melcul este puternic valorizat simbolic, multitudinea semnificatiilor sale ne obliga sa examinam cu grija celelante elemente ale visului. In functie de eul si de situatia in care se gaseste cel ce viseaza, melcul evoca:
-progresul lent, dar sigur:cel ce viseaza are nevoie de timp pentru a reflecta, a intelege, a invata sau a asimila;
- autoputernicia, pe care o exprima in mod dublu:pe de o alta parte, pentru ca isi poarta casa in spate(deci cel ce viseaza are totul in el insusi.Pe de alta parte, pentru ca este hermafrodit(subiectul
nu are deci nevoie de ajutor exterior);

- atitudinea defensiva prin retragerea in cochilie si deci lipsa de incredere a celui ce viseaza in mediul exterior, tendinta spre inchidere in sine si introvertire Melcul si mai ales limaxul evoca si dara mucoasa lasata pe sol, identifica de cel ce viseaza fie cu o secretie spermatica, fie cu impotmolirea intr-o situatie din care nu mai poate iesi.
In ambele cazuri, semnificatia este mai degraba negativa, exprimand pierderea de energie, lipsa de creativitate sau aversiunea resimtita fata de o anumita persoana sau fata de sine.

Musca, tantar
Musca, desi inofensiva, exprima mai ales hartuirea si agasarea. Cel ce viseaza este persecutat de anturaj sau de instinctele sale. El are sentimemntul ca se zbate dejeaba, mai ales daca in vis mustele sunt vivace si numeroase. In plus, musca este legata de tema mortii. Ea se hraneste cu excremente ori cu corpuri in descompunere si reprezinta prin urmare deteriorarea unei situatii, dar si coruperea trupului.
Tantarul reia in mare parte semnificatia mustei, adaugand neplacerea intepaturii sale.Hranindu-se cu sangele victimelor sale si trasmitand anumite boli, el sporeste puterea contaminarii,a hartuirii si a parazitarii.

Omida
Omida simbolizeaza potentialul, resursele inca neexploatate, fiinta in devenire.Inchisa in cocon, ea indica faptul ca cel ce viseaza nu este pregatit sa infrunte situatia, ca transformarea sa interioara nu s-a incheiat, ca inca mai are nevoie de protectia parintilor sau a familiei.

Fluture
Fluturele simbolizeaza etapa urmatoare, inflorirea capacitatilor, dezvoltarea talentelor.Fiinta trece de la starea de siguranta la expunerea la riscuri, pe care in prezent este capabila sa si le asume, de la inchidere la libertate, de la spatiul inchis si limitat la spatiul infinit, de la deplasarea lenta, taras, la gratia si lejeritatea zborului.Fluturele are insa si partea sa de umbra, mai ales in imaginea fluturilor de noapte.Acestia evoca efemerul, riscul de a-si arde aripile si instabilitatea sentimentala sau comportamentala (cel ce viseaza”zboara din floare in floare”)

Libelula
Libelula reia semnificatiile de inaltare, de gratie, dar si de fragilitate ale fluturelui.

Paduche, purice, plosnita
Insectele de mai sus evoca in constiinta populara uratenia. Ca toti parazitii, ele sunt o alegorie a tendintelor josnice si mai ales a pasivitatii si a aviditatii. Ele indica in vis persecutia la care este supus subiectul sau aversiunea pe care i-o inspira fie propiile dorinte, fie atitudinea perversa a mediului.

Molia
Ea reia acelas simbolism, adaugand latura perversa si vicleana a atacurilor. Cel ce viseaza este “perpelit”. Molia se refera la aspectul sau, la lucrurile sale, la imaginea sa in viata sociala(deoarece ataca hainele), in timp ce plosnita ii slabeste eul profund, energia vitala (deoarece se hraneste cu sange)

Paianjen
Desi oamenii si mai ales femeile se tem de paienjeni, insecte ce inspira deseori fobii, din punct de vedere simbolic acestia au o semnificatie pozitiva.
Intrucat isi tese neobosit panza, paianjenul este comparat cu creatorul care, fara a se da vreodata batut, lucreaza la opera sa. In vis, ii recomanda subiectului sa fie sarguincios, combativ, perseverent.
El trebuie sa-si pregateasca actiunea si sa nu atace direct problemele cu care se confrunta. Conform aceluias simbolism, dar de data aceasta identificandu-l pe subiect nu cu paiajenul, ci cu prada acestuia, visul reveleaza pericolele subiacente. Exista in imaginea paianjenului ideea de capcana in care cel ce viseaza trebuie sa aiba grija sa nu cada. Ansamblu scenariului oniric si emotiile traite permit in general
una dintre aceste doua interpretari.

Vierme
Aspectul vascos al viermelui provoaca aversiune. In vis, el poate exprima antipatia, ba chiar dezgustul provocat de cineva sau de propia persoana. Unele atitudini ale subiectului ii pot displacea, anumite instincte il pot deranja si chiar oripila. In plus, viermele care se hraneste cu corpuri in descompunere este o alegorie a mortii.El evoca manifestarile morbide sau deteriorarea unei situatii.
Pe linga semnificatiile de mai sus, larva are legatura cu ideea de momeala.In vis, ea sugereaza capcana, presentimentul unui pericol, neincrederea intr-o persoana sau intr-o propunere.

This entry was posted in Litera I and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.