Curatenie, aranjare

In realitate, ca si in vis, a face curatenie este un act de purificare.A aranja inseamna a pune ordine in viata, in ganduri, in sentimente. Nevoia de curatenie si de ordine corespunde unei dorinte de claritate interioara, de reorganizare si structura.
Folosirea apei(spalare, clatire) si a tuturor instrumentelor asociate (perie, burete, produse de curatare) insista asupra nevoii de purificare si de “stergere” a elementelor din viata trecuta sau prezenta considerate ca murdarind inima ori sufletul. Acesta pot evoca si capacitatea de a ierta( ” a sterge cu buretele”) sau laudele primite ori aduse la adresa cuiva ( “a fi periat”, “a peria”).
A sterge praful (cu o carpa sau pamatuful) inseamna desprinderea din trecut. Praful este o evocare simbolica a timpului, dar si a mortii, conform axiomei biblice.Inlaturarea prafului corespunde unei renasteri. Simbolistica maturii poate fi apropiata de cea a coasei. Matura  “curata” in sens pozitiv sau negativ. In inconstient, matura evoca respingerea, excluderea, concedierea.
Calcatul rufelor are aceleasi semnificatii cu cele atribuite aranjarii: haina bitita devine neteda, fara nici o cuta. Dar, prin repetare, actul poate revela si sentimentul subiectului ca trebuie sa faca mereu aceleasi actiuni, insistenta si incapatanarea, utile sau sterile, ale

This entry was posted in Explicatii and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.